بیماری بری بری
سلام به بازدید کنندگان عزیز پورتال سرزده. گروه سلامت سرزده مقاله ای از گروه بیماری های کمبود ویتامین برای شما قرار داده امید واریم مفید واقع شود.
توضیح شکل:فردی مبتلا به پلاگر. آماس پوست (درماتیتیس) از علایم این بیماری است.
پلاگر (به انگلیسی: Pellagra) یک نوع بیماری است که در اثر کمبود نیاسین (ویتامین ب۳) به وجود میآید. کمبود تریپتوفان و لوسین (دو نوع اسید آمینه) نیز در این بیماری نقش دارند. همچنین، پلاگر میتواند حاصل برخی اختلالات همچون سندرم کارسینویید باشد که موجب تغییراتی در متابولیسم پروتئینها میشوند.
پلاگر اغلب در مناطقی رخ میدهد که دچار فقر، قحطی و سوءتغذیه هستند و رژیم غذایی افراد حاوی مقداری ناکافی از پروتئین حیوانی است (همچون مصرف ذرت به جای گوشت).
این بیماری در شمال ایتالیا پوستِ زبر (به ایتالیایی: pelle agra) نامیده میشد، و واژهٔ پلاگر از همین گرفته شده است.
پلاگر بیشتر در کشورهای فقیر و قحطیزده چون کشورهای آفریقایی شایع است. این بیماری در چین، اندونزی و مکزیک دیده میشود.
پلاگر میتواند در افرادی که همچون جمعیتهای آمریکای جنوبی از ذرت به عنوان غذای اصلی استفاده میکنند شایع باشد. ذرت به تنهایی دارای مقدار کمی تریپتوفان و نیاسین است. با این وجود، در صورتی که در یک محلول قلیایی چون کلسیم هیدروکسید پخته شود، این کمبود تصحیح میشود. این شیوهٔ پخت بیشتر در بومیان آمریکا رواج دارد.
تاریخچه
کشت و مصرف ذرت از گذشته در میان جمعیتهای آمریکای جنوبی رواج داشت. بومیان این مناطق شیوهٔ خاصی برای پخت این گیاه داشتند: ذرت باید در یک محلول قلیایی همچون کلسیم هیدروکسید پخته میشد و سپس مصرف میگردید. امروزه نشان داده شده است که با این عمل، نیاسین مورد نیاز بدن جذب آن میشد، و بنابراین احتمال ابتلا به پلاگر کاهش مییافت. با این وجود، هنگامی کشت ذرت در نقاط دیگری از جهان رواج یافت، این طرز پخت به کنار گذاشته شد، چرا که فایدهٔ آن مشخص نبود. به این ترتیب، پلاگر در افرادی که ذرت را به عنوان غذای اصلی مصرف میکردند، ولی آن را به شیوهٔ سنتی نمیپختند شایع شد.
پلاگر برای نخستین بار در سال ۱۷۳۵ در اسپانیا توسط یک پزشک توصیف شد. این بیماری در شمال ایتالیا نیز بسیار شایع شد، و نام آن پوستِ زبر نهاده شد. از آنجا که پلاگر بیشتر در مناطقی که از ذرت به عنوان غذای اصلی استفاده میکردند شایع بود، سالها گمان بر این بود که این گیاه حامل بیماری یا حاوی مادهای سمی است. این اعتقاد بعدها که مشاهده شد پلاگر در میان مردم ساکن آمریکای مرکزی (که ذرت غذای اصلی آنها بود) بسیار کم است، به کنار گذاشته شد.
این بیماری در اوایل قرن بیستم به شدت در جنوب ایالات متحدهٔ آمریکا شایع شد. ۱٬۳۰۶ نفر در ده ماه اول سال ۱۹۱۵ در کارولینای جنوبی از این بیماری تلف شدند، و ۱۰۰٬۰۰۰ نفر از ساکنان ایالات جنوبی در سال ۱۹۱۶ جان باختند. در این زمان، دانشمندان به این نتیجه رسیده بودند که پلاگر احتمالاً در اثر یک میکروب یا مادهٔ سمی که در ذرت وجود دارد ظاهر میشود.
سرانجام، در سال ۱۹۱۵، جوزف گلدبرگر، پزشک آمریکایی-مجاری، نشان داد که پلاگر به رژیم غذایی بستگی دارد. او در سال ۱۹۲۶ ثابت کرد که رژیم غذایی متعادل و حاوی مقدار کمی مخمر آبجو مانع ابتلا به این بیماری میشود. با این وجود، دانشمندان تا زمانی که دریافتند نیاسین بیماری زبان سیاه (پلاگر در سگ) را درمان میکند (در سال ۱۹۳۷) بر این موضوع تردید داشتند. پس از تحقیقاتی، ثابت شد نیاسین در انسانها نیز پلاگر را درمان میکند.
در تحقیقاتی که از سال ۱۹۰۰ تا ۱۹۵۰ انجام شد، مشخص شد که زنان دوبرابر مردان به این بیماری مبتلا می شوند. علت این تفاوت ممکن است تأثیر استروژن بر فرایند تبدیل تریپتوفان به نیاسین باشد. برخی نیز معتقد هستند که این امر ناشی از تفاوت کیفیت غذایی در میان زنان و مردان است، چرا که زنان اغلب اول غذاهای پروتئینی با کیفیت را به فرزندانشان میدهند.
علایم
مهمترین نشانههای پلاگر اسهال، آماس پوست (درماتیت) و در موارد پیشرفته، زوال عقلی است، که در صورت عدم درمان به مرگ میانجامد. سایر علایم عبارت اند از:
حساسیت شدید به نور خورشید
ریزش مو
ورم و زخمهای پوستی
التهاب یا عفونت زبان
ضعف
بیخوابی
پریشانی ذهنی و فراموشی
آتاکسی (اختلال در تعادل و حرکات)
اختلالات هیجانی، میل به جدال، و پرخاشگری
کاردیومیوپاتی اتساعی
عارضهٔ گردنبند پلاگر، که یک طوق ملتهب، قطور و کبود در دور گردن است.
********
بری بری
بریبری (به انگلیسی: Beriberi) یک نوع سوءتغذیه است که در اثر کمبود تیامین (ویتامین ب۱) بروز میکند.
تیامین در شکاندن مولکولهای قند مانند گلوکز به منظور تولید انرژی نقش مهمی دارد. علاوه بر این، در ساختار غشای سلولی نورونها نیز وجود دارد. کمبود این ویتامین موجب ابتلا به بریبری و پیدایش علایمی چون خستگی مفرط و اختلال در کارکرد قلب، دستگاه عصبی، ماهیچهها و دستگاه گوارش میشود.
لغتشناسی
واژهٔ بریبری از زبان سینهالی گرفته شده است، و به معنای نمیتوانم نمیتوانم میباشد. معنای این لغت نشانگر ناتوانی افراد شدیداً مبتلا به بریبری در حرکت میباشد.
تاریخچه
در قرن نوزدهم و قبل آن، برنج سفید در آسیا غذای اصلی طبقات متوسط محسوب میشد و به همین علت بریبری در میان آنها شایع بود. در سال ۱۸۸۴، تاکاکی کانهیرو (به انگلیسی: Takaki Kanehiro)، یک پزشک ژاپنی فارغالتحصیل انگلستان که در ناوگان سلطنتی ژاپن عضویت داشت، مشاهده کرد که بریبری در میان ملوانان کمرتبهٔ کشتی که معمولاً جز برنج چیزی نمیخوردند شایع است؛ این در حالی بود که ناوگانان غربی و افسرانی که رژیم غذایی آنها به شیوهٔ غربیان بود دچار این بیماری نمیشدند. کانهیرو ابتدا گمان میکرد که کمبود پروتئین علت اصلی بریبری است. او با حمایت ناوگان سلطنتی ژاپن تصمیم به انجام آزمایشی برای یافتن علت بیماری کرد. او دو رزمناو را فراهم کرد، که به کارکنان یکی از آنها تنها برنج سفید، و دیگری رژیم غذایی شامل گوشت، ماهی، برنج، جو و لوبیا داده میشد. حاصل این آزمایش این بود که از کشتی اول ۱۶۱ نفر دچار بریبری شدند و ۲۵ نفر آنها جان باختند، در حالی که در کشتی دوم تنها ۱۴ نفر به بریبری دچار بودند و تلفاتی نداشتند.
این نتایج کانهیرو و ناوگان سلطنتی را متقاعد کرد که رژیم غذایی علت اصلی بریبری است. این موضوع در سال ۱۸۹۷، با کشف کریستین ایجکمن مبنی بر این که دادن برنج کامل به مرغ به جای برنج سفید موجب جلوگیری از ابتلای آنها به بریبری میشود، تأیید شد. یک سال بعد، فردریک هاپکینز به این نتیجه رسید که بعضی غذاها، علاوه بر کربوهیدراتها، پروتئینها و چربیها، موادی دارند که برای متابولیسم و کارکرد صحیح بدن ضروری هستند.
در سال ۱۹۰۱، دستیار کریستین ایجکمن بریبری را یک مشخصهٔ کمبود شناخت. این تشخیص بعدها تأیید شد، چرا که ثابت شد بریبری در اثر کمبود تیامین بروز میکند.
سرانجام، ایجکمن، زیستشناس و آسیبشناس هلندی، ثابت کرد که علت بیماری بریبری رژیم غذایی فقیر است. کارهای او به کشف ویتامینها نجامید. ایجکمن و هاپکینز به خاطر این کشف در سال ۱۹۲۹ برندهٔ جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی شدند.
علت
بریبری بر اثر کمبود تیامین ظاهر میشود. بدن انسان قادر به تولید این ویتامین نیست، و باید آن را از رژیم غذایی خود دریافت کند. تیامین به طور طبیعی در غلات و غذاهای تازه، به خصوص آرد کامل، گوشت تازه، حبوبات، سبزیجات، میوهها و شیر وجود دارد. بنابراین، بریبری در افرادی بروز میکند که این غذاها را به دلایل مختلف، چون فقر و قحطی، از رژیم غذایی خود حذف کرده یا میزان آنها را از مقدار مورد نیز بدنشان کم کرده اند.
بریبری میتواند همچنین در افرادی که از برنج سفید (که دارای میزان کمی تیامین است) استفاده میکنند دیده شود. این بیماری در قرن نوزدهم و قبل از آن، در کشورهای آسیایی که برنج سفید را به عنوان غذای اصلی خود مصرف میکردند شایع بود.
افراد الکلی دارای رژیم غذایی نامناسب، و نوزادان شیرخواری که مادر آنها دچار کمبود تیامین هستند نیز در معرض ابتلا به بریبری قرار دارند.
در گوشت برخی ماهیها آنزیم تیامیناز وجود دارد که موجب از بین رفتن تیامین میشود. این آنزیم با پختن ماهی از بین میرود، ولی مصرف خام آن در کشورهایی چون ژاپن میتواند موجب بریبری شود
علائم:
به طور کلی، علایم بریبری شامل کاهش وزن، اختلال در ادراک حواس، اختلالات هیجانی، ضعف و درد در اعضای بدن و نامنظمی ضربآهنگ قلب هستند. ورم بخشهایی در بدن نیز از علایم دیگر بریبری است. به علاوه، ممکن از غلظت اسید لاکتیک و اسید پیروویک در خون افزایش یابد. بریبری وخیم موجب نارسایی قلبی و مرگ میشود.
بریبری را به دو نوع تقسیم میکنند:
بریبری مرطوب: این نوع بریبری بیشتر قلب را تحت تأثیر قرار میدهد و موجب نارسایی قلب و سست شدن دیوارههای مویرگها میشود. مورد دوم باعث ایجاد ورم در بافتها میشود. تنگی نفس و افزایش اسید لاکتیک خون از دیگر نشانههای بریبری مرطوب هستند. بریبری مرطوب میتواند موجب مرگ شود.
بریبری خشک: بریبری خشک اعصاب محیطی را تحت تأثیر قرار میدهد و موجب فلجی یک یا چند عضو میشود. از علایم دیگر آن لرزش، سوزش و بیحسی در اعضا و بیاشتهایی است.
درمان:
درمان بریبری از طریق مصرف تیامین به صورت قرص یا با تزریق صورت میگیرد. علایم بهبودی بیمار از ساعاتی پس از شروع درمان ظاهر میشود. در صورت دردسترس نبودن این ویتامین به شکل دارو، درمان میتواند با رژیم غذایی غنی از تیامین (مانند نان کامل) انجام گیرد. روند بهبودی در درمان از طریق رژیم غذایی کندتر خواهد بود.
گردآوری » سلامت
منبع » دکتر نود