بیماری دمانس چیست؟

مقاله اب که هم اکنون در باره ی دمانس مطالعه می کنید توسط یک بیمار ام اس که معالجه شده نوشته شده امید واریم مفید واقع شود.

دمانس چیست؟
واژه دمانس را برای تعریف انواع مختلف بیماریهای مغزی که اختلال در نظم کارکرد مغز ایجاد می کنند و معمولاً پیش رونده و از بین برنده نیز می باشند، استفاده می نمایند. حدود ۱۰۰ نوع دمانس شناسائی شده است ولی از همه شایع تر بیماری آلزایمر، دمانس عروقی، دمانس بالوئی بادی (lewy body) می باشند. علائم شایع دمانس شامل از دست دادن حافظه، سردرگمی، از دست دادن تکلم و ادراک می باشد. اکثر انواع دمانس درمان ندارند. تعدادی دارو در بازار موجود می باشد که در بعضی بیماران بر روی بعضی از علائم تاثیرمی گذارند.

what-is-dementia-diseaseبیماری دمانس چیست؟

• چگونه دمانس پیشرفت می کند:
انواع دمانس، بیماریهای پیش رونده هستند. یعنی در طی زمان به ساختار و عکس العمل مغز آسیب زیادی می رسانند. به تدریج فرد توانائی به خاطر آوردن، درک کردن، ارتباط برقرارنمودن و قضاوت را از دست می دهد.

• آمار
در ایران هنوز بیماری دمانس غربالگری نشده است ولی طبق جدول گروه ۶۶/۱۰ که شاخه علمی انجمن جهانی آلزایمر که در مجله لانست به چاپ رسیده جمعیت مبتلا به بیماری دمانس در ایران حدود ۲۵۰۰۰۰ تا ۳۰۰۰۰۰ نفر تخمین زده می شود.

• ژنتیک
عوامل ژنتیکی فقط در تعداد کمی از خانواده ها موجب بیماری می شود. یک ژن به تنهایی مسئول بیماری آلزایمر نمی باشد و از عواملی که در جریان توارث انتقال می یابند نیز نمی توان توجیه کرد که چرا بعضی ها به این بیماری مبتلا می شوند و بعضی ها مبتلا نمی شوند.

• عوامل خطر
محققین معتقد هستند که عوامل زیادی مانند سن، پیشینه ژنتیکی و روش زندگی می توانند در شروع بیماری دخالت داشته باشنـد آمار دمـانس در افرادی که مشکل فراگیری دارند بیشتر است تا در بین عموم. افرادی که به سندروم داون (Down syndrom) مبتلا هستند در معرض ابتلاء بیشتری نسبت به دمانس می باشند. ادامه دارد…

• علل دمانس عروقی
عوامل زیادی چون رژیم غذایی، استفاده از مشروب و سیگار می توانند فرد را در معرض ابتلا به دمانس عروقی قرار دهند. بعضی از انواع دمانس عروقی، ارثی است. فشار خون، بیماری قند و کلسترول هر سه عواملی هستند که ابتلا به دمانس عروقی را موجب می شوند.
انجمن آلزایمر ایران دارای اطلاعات ویژه ای در مورد نیازهای افراد مبتلا به آلزایمر و مراقبت کنندگان آنان می باشد. هدف انجمن آلزایمر ایران، پشتیبانی گروهی است که با افراد مبتلا به دمانس کار می نمایند مانند پزشکان عمومی، پرستاران و همچنین مراقبینی که در خانه های سالمندان مشغول انجام وظیفه می باشند. بدین منظور، مطالب آموزشی متعددی تهیه شده و سمینارهای بازآموزی در گذشته با همکاری دانشگاه علوم پزشکی ایران تشکیل و برای آینده نیز برنامه ریزی شده است.

• حمایت از گروه بهداشت اولیه
معمولاً مردم وقتی بیمار می شوند اول به پزشک عمومی مراجعه می نمایند. انجمن آلزایمر ایران، مصراً از پزشکان عمومی تقاضا می نماید تا چنانچه مواردی از دمانس را مشاهده می نمایند بیشتر کنکاش نموده و آنها را به پزشکان متخصص مغز و اعصاب ارجاع نمایند.

مراقبت از یک فرد مبتلا به دمانس

• به فرد مبتلا به دمانس احترام بگذاریم و موقعیت او را درک نمائیم
بسیار حائز اهمیت است که به فرد مبتلا به دمانس احترام گذاشته شود. اگر ما درکی از موقعیت فرد مبتلا داشته باشیم و تصور کنیم که بر او چه می گذرد شاید بهتر بتوانیم بعضی از رفتار های او را توجیه کنیم. باید به خاطر داشته باشیم که با وجود بیماری فرد مبتلا به دمانس هنوز یک انسان منحصر به فرد و ارزشمندی است.

• چگونه مراقبت کنیم
مراقبت از یک بیمار می تواند ما را از یاد خود ببرد. باید دانست که برای استمرار در مراقبت باید قدمهایی در جهت حفظ سلامت خود برداشت.

• حفظ کیفیت زندگی
برای حفظ کیفیت زندگی فرد مبتلا به دمانس از راهها و روشهای زیادی می توان استفاده نمود. مثلاً آنها را در بخاطر آوردن کمک نمود، بر روی توانائی های موجود آنها کار کرد و همانطور که شرایط عوض می شود آنان را در ایجاد ارتباط با دیگران یاری نمود.

• سلامت
اگر شما از یک فرد مبتلا به آلزایمر مراقبت می کنید ،به نفع شماست که آنان از یک سلامت نسبی خوب برخوردار باشند.

• مراقبت روزانه
همانطوری که بیماری پیشرفت می نماید شما ممکن است به کمک روزانه احتیاج داشته باشید مانند : استحمام فرد مبتلا به دمانس.

• رفتارهای ناهنجار
بعضی از رفتارهای فرد مبتلا به دمانس ممکن است برای دیگران ناخوشایند باشد و ندانند که چگونه با آن برخورد نمایند.

• رابطه
چنانچه شما از یک فرد مبتلا به بیماری دمانس مراقبت می کنید باید بدانید در طی زمان رابطه شما با او تغییر می یابد

برای بسیاری از بیماریهای دمانس مانند بیماری آلزایمر هیچ نوع درمانی وجود ندارد ولی داروهائی است که ممکن است بعضی از علائم را آرام نماید. همچنین روشهای درمانی، غیر شیمیایی دیگری نیز در دسترس می باشد که می تواند همراه با درمان داروئی استفاده شود و کیفیت زندگی راارتقاء بخشد.

• برنامه ریزی برای آینده
شما می توانید، هم اکنون که وضعیت بهتری دارید برای آینده خود برنامه ریزی نمائید و نوع درمان و مراقبتی که مایل هستید در آینده داشته باشید را در وصیت نامه ای مشخص نمائید. چون در آینده شاید نتوانید خواسته های خود را بیان نمائید.

گردآوری » سلامت

منبع » دیتای ام اس

برچسب ها

مطالب پیشنهادی سرزده به شما

دیدگاه ها

۰
آموزش ثبت تصویر دیدگاه در گراواتار